Assalamualaikum.welcome to my blog..kalau ada sebarang pertanyaan atau nak saya buat entry tentang apa2, email saya di happybearstory@yahoo.com :)

Tuesday, November 13, 2012

makcik, tak salah bersedekah ...


credit pakcik google

assalamualaikummm...entry meroyan da sampai ..pagi tadi aku pergi pasar dengan mak aku ..(anak mithali nih..hahaha*panggggggggggggg*) pergi la makan dulu kat pasar tu ...masa tengah makan2, adalah sorang orang buta ni datang dari satu meja, minta derma ..pastu dia ada pergi kat satu meja ni..ada sorang makcik kat situ ..dia baru je nak sampai kat meja tu, makcik tu terus bangun...which is aku rasa benda tu sooooooooooooooo RUDE !!
hello makcik...apa salahnya kau bagi orang tu sikit rezeki kauu..kalau rasa kemut sangat duit tu nak bagi...bagi 50 sen pown jadi laaa...takkan la 50sen pown takde ..kau makan kat pasar tu koman2 10 hengget mesti ada kat tangan ..ni tak, orang tu sikit je lagi nak sampai..kau terus bangun..ok la...mungkin masa tu kau nak pergi beli makanan..tapi orang tu memang da dekat dengan meja kau kowt ..kesian ok aku tengok ..
memang certain orang akan pikir..banyak lagi benda orang buta tu boleh buat, tak perlu nak mintak sedekah ...tapi bagi aku, tak salah kau nak hulur setakat seringgit tu ...bertambah rezeki kau lagi ada ..ni kau buat macam tu, kalau aku jadi orang buta tu aku sedih okay, rasa terhina ..ouh orang buta tu tak jalan sorang2 ok ..lupa nak bagitahu ..

so apa yang aku nak tekankan kat sini..tak salah kita nak bersedekah walaupown jumlah tu sikit ..kalau takde duit sangat...senyum la...sebab senyum tu kan satu sedekah ;) (kena selalu senyum lepas nih ...hehe )
ni bla macam tu..tak sesuai dengan orang melayu yang penuh adab sopan ..


“Apabila mati seseorang manusia maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga punca : sedekah yang berkekalan , atau Ilmu yang dimanfa’atkan oleh orang , anak yang soleh yang mendoakannya. ” (diriwayat oleh Muslim).

see...dalam hadis pown da tertulis, antara amalan yang takkan terputus adalah sedekah ...mana tahu kowt duit kau berdekah tu dia buat beli al-quran yang khas untuk orang buta ke (contoh ea ..)  pahala kau banyak okay ...

actually entry ni bukan sekadar nak cita pasal tu je..tapi untuk saling ingat mengingati antara satu sama lain..aku pown kadang2 terleka benda2 macam ni ...ingatkan untuk diri sendiri jugak sebenarnya nih..especially part senyum tuuu :p
okay nak sambung tengok movie ;)
bubyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.


6 comments:

  1. Replies
    1. bukan setakat panjang usia...pahala pown melimpah :)

      Delete
  2. harap makcik tu baca entri ni. haahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...kan best kalau makcik tu baca ;)

      Delete
  3. (:
    Senyum itu sedekah.
    hehe datang dari twitter, salam kenal :D

    ReplyDelete